Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Z Visalají na Lysou horu, 8,5 km, zelená a červená značka [ Turistická trasa KČT ]

Z VISALAJÍ NA LYSOU HORU
8,5 km, zelená a červená značka

Pohodlná trasa, JV hřebenem přes Zimný, při výstupu překonává nejmenší převýšení ze všech značených výstupových cest na vrchol Lysé hory. Orientačně nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi, pro zimní výstupy na běžkách nebo v letním období na horských kolech. V zimní období a při zledovatělém terénu nejbezpečnější trasa pro sestup i výstup.

Vycházíme z Visalají od konečné zastávky autobusů a hotelu Visalaje po zelené značce směrem na Ježánky. Po 500 metrech jsme u rozcestí, cestou jsme prošli přes parkoviště a minuli horní stanici lyžařského vleku. Na rozcestí Ježánky se dáme doprava a dále již jdeme po červeně značené trase loukami a lesíky okolo rekreačních chat a chalup. Vyjdeme u horské osady Vyšní Mohelnice, kde červená trasa protíná zeleně značenou trasu ze Zlatníku na Těšiňoky. Pokračujeme stále po červené značce kamenitou cestou mezi ohradami pro chov skotu a ovcí, vpravo výhledy do údolí Mohelnice a k Travnému. Dále stoupáme pěšinou na louce, v jejíž horní části je osamělý vzrostlý strom. Okolo polorozpadlé dřevěnice a kraje vysokého smrkového lesa vcházíme do mladého hustého smrkového porostu, úzká cestička vyústí asi po 250 metrech u asfaltové silnice. (Je možno dále pokračovat na Lysou horu po této silnici - pro veřejný provoz je uzavřena - z tohoto místa je to na vrchol 5 km. V zimě je silnice projeta rolbou, sněžným skútrem a lyžaři, značená červená trasa bývá v zimě od tohoto místa málokdy prošlapaná.

Lyžařům běžkařům a cyklistům doporučuji dále pokračovat po silnici, po červené značce již nepohodlné.) Trasa červené pokračuje kolmo vzhůru mezi vysoké smrky a několikrát protne asfaltovou silnici, než nás dovede na rozcestí Zimný. Zde končí souvislý porost lesa, před námi je vrcholová partie Lysé, vpravo rozsocha Malchoru, vlevo rozsocha Kobylíku a Čuplu. Za dobré viditelnosti je směr dalšího pochodu zcela jasný, ale za špatného počasí, zvláště za mlhy a větru při sněhové pokrývce, bychom měli v této části trasy věnovat pozornost orientaci.

V létě se můžeme občerstvit u nedaleké studánky, od rozcestí Zimný pár metrů po silnici a pak první kamenitou cestou doprava, asi po 150 metrech v levém břehu malý pramen. Od těchto míst a výše jsou rozsáhlé porosty borůvčí, zde je možno najít borůvky až do prvních mrazů. Těsně pod vrškem již budeme kráčet po jižní sjezdovce a po jejím zdolání a dalších 100 metrech budeme stát u turistického směrovníku mezi dvěmi bufety. Vlevo bufet KČT "Šantán" a vpravo chata Lysá hora zvaná "Plesnivka". Samotný vrchol Lysé hory je pár metrů nad námi, představuje jej betonový sloup s výškovým bodem. Vedle něj je Hydrometeorologická stanice, za ní chata Horské služby, a lyžařská chata Válcoven plechu (možnost ubytování), nepřehlédnutelná je telekomunikační věž.

Z vrcholu jsou za příznivého počasí neomezené výhledy na všechny světové strany. Na východ je výhled nejkrásnější, dole Visalaje a Bílý Kříž, za nimi pásmo Malé Fatry s oblým Stohem a rozeklaným Rozsutcem, od něj vlevo Veĺký Choč, Kubínská Hoĺa, pásmo Západních, Vysokých a Belianských Tater a dále osamocená Babia hora. Na severu Frýdek - Místek, dole Frýdlant a za ním na horizontu Jeseníky s Pradědem. Na západě masív Ondřejníku, dole v údolí Čeladná, Frenštát a Ostravice. Nad Ostravicí pásmo Smrku a za ním Kněhyně, Stolová a Radhošť. Na jihu lesy Zadních hor a Javorníků táhnoucí se až na Slovensko.

V bufetu je možnost zakoupit si panoramatické pohledy z Lysé hory i s podrobným popisem. Za nepříznivého počasí a špatné viditelnosti na nich uvidíte vše, co jste z vrcholu mohli vidět a za pěkného počasí se můžete podle nich porozhlédnout a zorientovat se.

Dopravní spojení:
Z Frýdku - Místku přes Raškovice, Pražmo a Zlatník na Visalaje autobusem nebo autem (parkoviště na Visalajích).

Zpracovali manželé Horečtí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 11:14 hodin