Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

38 Beskydy - Valašsko [ Turistická oblast ]

PUSTEVNY ROŽNOV POD RADHOŠTĚM JABLUNKOV, HRČAVA CHKO BESKYDY ŠTRAMBERK FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ KOPŘIVNICE VSETÍN NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK FRÝDEK-MÍSTEK CHKO BESKYDY JABLUNKOV, HRČAVA PUSTEVNY FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM ROŽNOV POD RADHOŠTĚM VSETÍN VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ ŠTRAMBERK NOVÝ JIČÍN KOPŘIVNICE Beskydy - Valašsko
...všechny tóny přírody...
Lesy bez konce, sluncem prozářené louky, modré hory, lidová architektura, stráně vonící jalovcem a borůvčím - to je tvář Valašska, rázovité oblasti na severovýchodě České republiky. Harmonické tóny svěžích přírodních krás se tady mísí s pestrou škálou rekreačních aktivit pro každé roční období; pěší turistiku doplňuje hustá síť cyklostezek, krytých bazénů i letních koupališť, k dispozici jsou jízdárny, plachtění na rogalech a paragliding. Příznivci zimních sportů nedají na Beskydy dopustit díky vynikajícím sněhovým podmínkám; Pustevny na Radhošti, Lysá hora nebo Soláň jsou pro milovníky zimních radovánek opravdovými pojmy. Právě tak proslulý je valašský skanzen v Rožnově pod Radhoštěm a řada zajímavých míst v podhůří - Kopřivnice s muzeem historických automobilů Tatra, kloboučnické muzeum v Novém Jičíně, sklářské hutě v Karolince anebo mohutný hrad Hukvaldy. Půvaby Beskyd si můžete vychutnat i nad místními specialitami, které by vždy měla doprovázet pravá valašská slivovice.

- Vizovice - město proslulé výrobou destilátů a tradičního vizovického pečiva. V pozdně barokním zámku expozice o pálení slivovice, v okolí zámku francouzský a anglický park s řadou soch a vodních ploch. Možnost exkurzí v palírně.
- Lukov - částečně rekonstruovaná zřícenina rozsáhlého románsko-gotického hradu. Rozsáhlé předhradí, most přes hluboký příkop, zbytky paláce, věží a obvodových hradeb.
- Rožnov pod Radhoštěm- město na úpatí posvátné hory Radhošť. Ojedinělé Valašské muzeum v přírodě, nejrozsáhlejší skanzen ve střední Evropě s ukázkami tradičních řemesel, pěstováním rostlin a chovem dobytka.
- Pustevny - oblíbené letní i zimní rekreační středisko se souborem turistických ubytoven, postavených v tradičním stylu lidové architektury (D. Jurkovič). Po hřebenové cestě kolem sochy pohanského boha Radegasta snadno přístupná hora Radhošť (1129 m).
- Frenštát pod Radhoštěm - město na úpatí Beskyd, významné středisko sportu a turistiky. Sjezdařské, slalomové i běžecké tratě, sáňkařská dráha, areál skokanských můstků, letní aquapark a sedačková lanovka z Ráztoky na Pustevny.
- Hukvaldy - rozsáhlá zřícenina středověkého hradu, z věže jedinečný výhled na pásmo Radhoštských a Moravskoslezských Beskyd a osady v podhůří. Rodný dům hudebního skladatele L. Janáčka, muzeum historických kočárů.
- Štramberk - dominantou města je 40 m vysoká gotická válcová věž zvaná Trúba, upravená jako rozhledna. Původní zástavba domů beskydského typu z 18. a 19. století, muzeum malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana.
- Kopřivnice - průmyslové město vyhlášené výrobou automobilů. Technické muzeum s rozsáhlou sbírkou osobních i nákladních vozů Tatra, legendární tatrovky, které se účastnily závodu Paříž - Dakar. Zajímavá spirálovitá rozhledna na Bílé hoře (557 m).
- Nový Jičín - malebné historické město, čtvercové náměstí s podloubími a renesanční budovou Staré pošty. V renesančním zámku unikátní expozice o historii a výrobě klobouků, částečně ztvárněná ve scénických celcích.
- Lysá hora - nejvyšší vrchol Beskyd (1323 m) s nádherným výhledem do okolí. Symbol beskydské turistiky, několik pomníků a pamětních desek. Směrem na Hradovou kamenná mohyla Ivančena, památka skautů umučených za druhé světové války.

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Akce, jež končí za více než 2 dny:

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 20.04.2005 v 08:04 hodin