Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Dolní Lomná [ Město nebo obec ]

Obec Dolní Lomná leží v malebném údolí Těšínských Beskyd na pomezí sousedního Polska a Slovenska, v nejvýchodnější části ČR, v malebném údolí Těšínských Beskyd.
Je to údolí, kterým protéká průzračně čistá voda říčky Lomné, a které se řadí mezi nejkrásnější údolí Moravskoslezských Beskyd.

Je rozložena v širokém údolí uzavřeném lesnatými stráněmi ze všech stran. Od severu je chráněna širokým hřbetem Kozubové.
Na jižní straně vrcholem Skalky a Velkým Polomem. Obec leží v nejmalebnějším údolí Těšínských Beskyd a je spolu s Horní Lomnou výchozím bodem pro turistické trasy na hřeben Polomu, odkud se dá přejít na Bílý Kříž. Turistické chaty na Velkém Polomu, Slavíči, Kamenitém a Kozubové jsou známými středisky zimní a letní turistiky.

Údolí Lomné se stává vyhledávaným cílem návštěvníků. Je zde řada turistických tras, včetně hlavní hřebenovky Těšínských Beskyd.
Pozoruhodností je prales Mionší mezi Horní a Dolní Lomnou, jeden z největších v českých zemích, v současné době přístupný jen na zvláštní povolení.

Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Beskydy s přísným režimem hospodaření, zástavby, rozvoje rekreace, turistiky a sportu. Z přírodních pozoruhodností je nejvýznamnější přírodní rezervace Mionší o výměře 179 ha.

Je členem:
Sdružení obcí Jablunkovska
Regionálního sdružení pro česko-polskou spolupráci Těšínské Slezsko
EUROREGIONU Těšínské Slezsko - Slask Cieszyński
sdružení obcí severní Moravy
svazu měst a obcí ČR.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://dolnilomna.eu
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 01.10.2021 v 19:32 hodin