Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Přírodní památka Tůň u Kostelan [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Tůň u Kostelan

Základní údaje:
Slepé (odstavené) rameno při levostranném břehu řeky Moravy asi 0,2 km JV od obce Kostelany, k. ú. Kostelany nad Moravou, V: 1,20 ha, n.v.: 175 m.n.m., Z: Nařízení Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 7/1997 ze dne 18.12.1997.

Motiv ochrany:
Jedna z posledních lokalit kotvice plovoucí (Trapa natans) ve Zlínském kraji.

Geologie, půdní poměry:
Lokalita leží v nivě řeky Moravy. Rameno podkovovitého tvaru je silně zahloubené s příkrými břehy. Geologické podloží je tvořeno usazeninami Vídeňské pánve, na kterých se nacházejí kvartérní sedimenty. V jejich spodních vrstvách leží fluviální štěrkopísky a na nich holocénní písčité povodňové hlíny. Pod břehovými porosty jsou fluvizemně glejové.

Botanika:
Vyskytují se zde společenstva vodních a mokřadních druhů rostlin jako např. kotvice plovoucí (Trapa natans), voďanka žabí (Hydrocharis morsus-ranae), stulík žlutý (Nuphar luteus), šípatka střelolistá (Sagittaria sagittifolia), šáchor hnědý (Cyperus fuscus), zevar vzpřímený (Sparganium erectum), orobinec širokolistý (Typha latifolia), rozrazil potoční (Veronica beccabunga), kosatec žlutý (Iris pseudacorus) a rákos obecný (Phragmites australis). Velká část břehů ramene je zarostlá dřevinami, převážně vrbami, jasanem, topolem a javorem. V keřovém patru je častý bez černý (Sambucos nigra) a brslen evropský (Euonymus europaeus).

Zoologie:
Jde o významnou lokalitu obojživelníků a plazů. Žije zde rosnička zelená (Hyla arborea), skokan skřehotavý (Rana ridibunda), skokan štíhlý (Rana dalmatina), skokan hnědý (Rana temporaria), skokan zelený (Rana esculenta), ropucha obecná (Bufo bufo), ropucha zelená (Bufo viridis), čolek obecný (Triturus vulgaris), ještěrka obecná (Lacerta agilis), užovka obojková (Natrix natrix) a podplamatá (Natrix tessellata).

Tůň je také bohatá na různé druhy hmyzu, především vážky (Odonata), bylo zde nalezeno na 20 druhů, např. šidélko znamenané (Erythromma viridulum), šídlo rákosní (Aeshna affinis), šídlo tmavé (Anax parthenope), vážka červená (Crocothemis erythraea) a vážka jarní (Sympetrum fonscolombei), z motýlů můra stužkonoska vrbová (Catocala electa).

Z ptáků hnízdí na lokalitě ledňáček říční (Alcedo athis), potápka malá (Tachybaptus ruficollis), slípka zelenonohá (Gallinula chloropus), lyska černá (Fulica atra Linnaeus), strakapoud velký (Dendrocopos major), linduška lesní (Anthus trivialis), slavík obecný (Luscinia megarhynchos), pěnice pokřovní (Sylvia curruca) aj. Dále zde byli pozorováni např. volavka popelavá (Ardea cinerea), kachna divoká (Anas platyrhynchos), lejsek šedý (Muscicapa striata), ťuhýk obecný (Lanius colurio), žluva hajní (Oriolus oriolus), káně lesní (Buteo buteo) a moták pochop (Circus aeruginosus).

Lesnictví:
Jde o bezlesí se zbytkem původního břehového porostu vrb a topolů.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Je vyloučen chov ryb a čerpání vody. Břehové porosty jsou prořezávány tak, aby nedocházelo k zastínění hladiny tůně. Bude třeba kosit porosty rákosu.

Historie:
Rameno vzniklo při regulaci řeky Moravy ve dvacátých letech 20. století.


Literatura:
Rezervační kniha. Dep. in KÚ Zlín.
Hrabec J. (1997): Mokřady Hradišťského příkopu III. - Tůň u Kostelan. Veronica Brno, 4:42

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha

Šálek, P. (2001): Průzkum vážek, obojživelníků a ptáků v mokřadech Hradišťského příkopu, v okrese Uherské Hradiště. Ms. 129 s., Hulín, listopad 2001.

Šnajdara P., Hrabec J. a kol. (2002): Chráněná území Uherskohradišťska a Uherskobrodska. 3. upravené a rozšířené vydání.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz
Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 10.03.2004 v 15:36 hodin