Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Přírodní památka Bílová [ Přírodní památka ]

Vřesoviště Bílová se rozkládá na severovýchodním svahu vrchu Klínec, asi 4,5 km východně od obce Rajnochovice v Hostýnských vrších, v nadm. výšce 620 m, katastrální území Rajnochovice. Výměra: 2,98 ha.

Vyhlášení: Usnesení rady ONV Kroměříž č. 278 - 13 ze dne 5. 8. 1982. Důvod vyhlášení: ochrana jediného souvislého vřesoviště v Hostýnských vrších.

Geologie, půdní poměry: Geologické podloží tvoří karpatský flyš, charakteristický střídáním vrstev jílovců a pískovců, většinou slabě vápnitých. Půda je hnědozem, písčitohlinitá, místy vyčnívají pískovcové kameny.

Botanika: Území je obklopeno převážně smrkovými lesy. Lokalita je typickým společenstvem se smilkou tuhou, jediným místem se souvislými porosty vřesu obecného v Hostýnských vrších. Dále je tu hojný jalovec obecný a plavuň pučivá. Z dalších rostlin bylinného patra najdeme brusnici borůvku, violku lesní, ptačinec trávovitý, pryšec chvojku, pomněnku lesní, mateřídoušku obecnou, hluchavku skvrnitou.

Zoologie: Zoologický průzkum nebyl proveden. Pozorována byla ještěrka obecná, slepýš křehký a běžné druhy ptáků a hmyzu.

Hospodářské využívání, management: Lokalita je ohrožena zarůstáním smrkem a břízou, v důsledku čehož dochází k ústupu vřesu i plavuně, je proto nutné občasné prosvětlení a odstranění náletu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz
Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 07.02.2003 v 08:35 hodin