Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Institucionální systém Evropské unie [ Evropská unie ]

Institucionální systém Evropské unie se odlišuje od institucionálních systémů jiných mezinárodních organizací. Samotná Evropská unie je totiž jiným typem mezinárodní organizace než ostatní mezivládní organizace, poněvadž má dalekosáhlé pravomoci. Zároveň však nejde o federaci, v níž jsou národní vlády a parlamenty ve značné míře podřízeny centrálním federálním institucím.

To, co vytváří institucionální systém Evropské unie jedinečným a efektivním, je rozdělení pravomocí mezi Evropskou komisi, odpovědnou za předkládání návrhů legislativních úprav a nové legislativy, a Radu Evropské unie (Radu ministrů), která má rozhodovací pravomoc. Role Evropského parlamentu v tomto procesu má vzrůstající význam a mimoto, že hraje úlohu zprostředkovatele mezi dvěma již uvedenými institucemi, roste jeho význam při schvalování jednotlivých iniciativ. Tento systém zohledňuje zájmy a problémy všech členských zemí Evropské unie bez ohledu na jejich velikost a ekonomickou sílu.

Pařížská smlouva a Římské smlouvy založily tři Společenství. Každé z těchto Společenství mělo své instituce - vlastní Komisi zvanou Vysoký úřad a vlastní Radu ministrů. Měly však zároveň společné Parlamentní shromáždění a Soudní dvůr. V roce 1967 se rozdělené instituce sjednotily a vytvořily jednotnou Komisi a jednotnou Radu ministrů.

Poslední rozšíření Evropské unie v roce 1995, z 12 na 15 zemí, změnilo složení institucí, avšak nezměnilo strukturu jejich pravomocí. Příštím rozšířením dojde k další změně složení institucí.

Na zasedání Evropské rady v Edinburgu v prosinci roku 1992 bylo dohodnuto rozmístění jednotlivých institucí. Mimořádné zasedání Evropské rady dne 29. 10. 1993 rozhodlo o umístění nových institucí Evropské unie vytvořených v souladu se smlouvou o EU.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
Typ záznamu: Evropská unie
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 09.12.2002 v 14:13 hodin