Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Europol [ Evropská unie ]

Základní údaje o Europolu

Europol je označení pro European Police Office (Evropský policejní úřad), který byl založen na základě Smlouvy o Evropské unii jako nadnárodní orgán činný v rámci mezivládní spolupráce.Členy Europolu jsou všechny členské státy EU a jeho sídlo se nachází v Haagu.

Smlouva o Europolu byla podepsána v roce 26. července 1995 a vstoupila v platnost dnem 1. října 1999.

Europol je právnickou osobou a jeho hlavními orgány jsou: řídící rada, ředitel, společný kontrolní orgán pro ochranu dat, finanční výbor a finanční kontrolor. Řídící rada je složena po jednom zástupci z každé členské země a přijímá všechna důležitá rozhodnutí týkající se činnosti Europolu, a to dvoutřetinovou většinou hlasů. Ředitel je jmenovaný jednomyslně Radou (ministrů) na období čtyř let maximálně po dvě funkční období, má dva zástupce a je odpovědný za plnění úkolů přidělených Europolu a jeho administrativě.

Národní jednotka Europolu
V souladu se Smlouvou o Europolu musí každý členský stát založit svou vlastní národní jednotku, která slouží pro přenos informací mezi příslušnými národními orgány a Europolem. Národní jednotka má následující funkce:
- poskytuje Europolu informace nezbytné pro plnění jeho úkolů,
- odpovídá na dožádání Europolu,
- udržuje informace v aktuální podobě,
- vyhodnocuje získané informace v souladu s národní legislativou a předává získané materiály příslušným kompetentním orgánům,
- poskytuje Europolu informace nezbytné pro ukládání v databázích,
- zajišťuje, aby všechny používané postupy při spolupráci mezi Europolem a národními orgány byly v souladu s národním právem příslušné členské země.
Každá národní jednotka Europolu je povinna vyslat svého styčného důstojníka k Europolu do jeho sídla v Haagu. Počet vyslaných styčných důstojníků je stanoven jednomyslně na základě rozhodnutí řídící rady. Styční důstojníci zajišťují oboustrannou výměnu informací mezi Europolem a národními jednotkami, podílejí se na koordinaci opatření vyplývajících ze získaných výsledků a spolupracují s představiteli Europolu při poskytování informací týkajících se vysílající země.

Protidrogová jednotka Europolu
V průběhu ratifikace Smlouvy o Europolu existoval jiný orgán pro policejní spolupráci na úrovni Evropské unie, kterým byla takzvaná Protidrogová jednotka Europolu (založena 1994). Tento orgán byl složen ze styčných důstojníků členských států Unie a jeho sídlo bylo též v Haagu. Styční důstojníci měli přímý kontrolovaný přístup k osobním datům a k údajům o kriminálních případech týkajících se zejména trestné činnosti páchané v oblasti drog. Hlavní činnost Protidrogové jednotky Europolu tak spočívala ve sběru informací souvisejících s nelegální nabídkou drog, v jejich analýze a hodnocení a jejich uplatňování při potlačování drogové kriminality, například při koordinaci takzvaných sledovaných zásilek, při kterých je nelegální zásilka drog pod policejním dohledem až do okamžiku, kdy represivní orgány mohou úspěšně zasáhnout.

Společná akce ze dne 10. března 1995 rozšířila kompetence Protidrogové jednotky Europolu na další oblasti závažné trestné činnosti: nelegální obchod s radioaktivními látkami, obchod s lidmi související s nelegální migrací a nelegální obchod se zcizenými vozidly.

Úlohy Europolu
- podpora a výměna informací mezi členskými státy o stanovených kriminálních aktivitách,
- získávání, sběr, zpracování a analýza informací,
- bez prodlení příslušným úřadům jednotlivých členských zemí prostřednictvím jejich národních jednotek podávat informace, jež se jich týkají a které by mohly přispět k řešení případů vyšetřovaných na jejich území,
- vést a udržovat počítačové databáze osob, jež jsou nezbytné k plnění úkolů zadaných Europolu (například údaje o osobách, které jsou podezřelé z páchání trestné činnosti nebo ze zapojení do zločineckých aktivit v oblastech, pro které je Europol kompetentní),
- zpracovávat přehledy o vyšetřovacích postupech v jednotlivých členských zemích za účelem usnadnění vzájemné spolupráce při vyšetřování trestné činnosti,
- připravovat obecné situační zprávy,
- poskytovat strategické analýzy k usnadnění efektivní činnosti při vyšetřování trestné činnosti v jednotlivých zemích.

Dále může Europol v souladu s prostředky, které má k dispozici, pomáhat členským státům i v dalších oblastech, například:
- výcvik příslušníků represivních složek,
- organizace a vybavení národních orgánů,
- metody prevence zločinnosti,
- technické a policejní forenzní metody a vyšetřovací postupy.

Působnost Europolu při potírání trestné činnosti
Podle čl. 2 Smlouvy působí Europol obecně v případech, kdy se jedná o prevenci a boj proti terorismu, nelegální obchod s drogami nebo jiné závažné formy mezinárodního zločinu, a to v případě, že do případné trestné činnosti jsou zapojeny zločinecké struktury, jsou postiženy dva a více členských států. Jedná se o zločiny, jejichž řešení vyžaduje nutnost společného přístupu členských zemí, a to vzhledem k rozsahu, významu a následkům páchané trestné činnosti. Do působnosti Europolu patří i prevence a boj proti nelegálnímu obchodu s radioaktivními materiály, nelegálnímu obchodu s lidmi a zcizenými motorovými vozidly. Kompetence Europolu zahrnují též praní peněz a související trestné činy. Další druhy trestné činnosti spadající do kompetence Europolu jsou uvedeny v příloze ke Smlouvě o Europolu. Jedná se například o trestnou činnost páchanou proti osobám a jejich majetku (vraždy, únosy, nelegální obchod s lidskými orgány, organizované loupeže, nelegální obchod s památkami a starožitnostmi, podvody, padělání a duševní pirátství, vydírání), dále o počítačovou kriminalitu, nelegální obchod se zbraněmi, trestnou činnost páchanou v oblasti životního prostředí, nelegální obchod s ohroženými živočišnými a rostlinnými druhy aj.

Vztah mezi činností Europolu a Radou v kontextu Smlouvy o EU
Vztah mezi činností Europolu a Radou (ministrů) v rámci Smlouvy o Evropské unii je upraven článkem 30 - Policejní spolupráce, Europol. Podle tohoto článku Rada podporuje spolupráci prostřednictvím Europolu a do pěti let od vstupu Amsterodamské smlouvy v platnost :
- umožní Europolu usnadňovat a podporovat přípravu a povzbuzovat koordinaci a provádění konkrétních vyšetřovacích akcí příslušných orgánů členských zemí včetně operativních akcí společných týmů zahrnující zástupce Europolu,
- přijme opatření, která umožní Europolu obracet se na příslušné orgány členských zemí s žádostmi provést a koordinovat vyšetřování ve speciálních případech a rozvíjet konkrétní odborné znalosti, které mohou být předávány členským státům, aby jim pomáhaly při vyšetřování případů organizované kriminality,
- podpoří navazování kontaktů mezi vyšetřujícími soudci a vyšetřovateli organizované kriminality specializovanými na potírání ve spolupráci s Europolem.

Spolupráce České republiky s Europolem
Represivní složky České republiky spolupracovaly do oficiálního ustanovení Europolu dne 1. října 1999 s Protidrogovou jednotkou Europolu, a to ve všech hlavních oblastech jejího působení: nelegální obchod s drogami, obchod s lidmi (převaděčství, organizovaná prostituce), nelegální obchod se zcizenými vozidly a s radioaktivními materiály. Další spolupráce se bude v budoucnosti rozvíjet na základě ustanovení Předvstupního paktu o organizovaném zločinu, podle kterého se v nejbližší době předpokládá podpis dohody o spolupráci mezi Českou republikou a Europolem, v jejímž rámci bude do Haagu vyslán minimálně jeden český styčný důstojník. V rámci Policejního prezidia byla již zřízena jednotka, která se specializuje na zajištění evropské policejní spolupráce a bude za spolupráci s Europolem odpovědná na národní úrovni.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
Typ záznamu: Evropská unie
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 06.12.2002 v 10:46 hodin