Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Enrique Barón Crespo [ Osobnost Evropské unie ]

Enrique Barón Crespo (1944)
Španělský socialistický politik, v současnosti šéf poslanecké frakce Evropské socialistické strany v Evropském parlamentu.
Crespo, vzděláním právník, se brzy zapojil do soudní obhajoby odborářů. Jelikož k tomu docházelo za časů generála Franka, dostal se často do vězení a nakonec byl donucen odejít ze Španělska. Po pádu Frankova režimu se stal jedním z prvních demokratických ministrů v nové vládě. Na starosti měl problémy transportu, turistiky a komunikací, tedy oblastí, které patřily k nejvíce zaostalým a nedoinvestovaným. Crespovi bylo v tuto dobu pouhých 38 let.
Po získání zkušeností na domácí politické scéně směřoval k evropské politice. Mluví více méně plynule francouzsky, italsky, anglicky, portugalsky a německy. Jeho manželka byla navíc Němkou, což jen podtrhovalo jeho vlohy stát se "europolitikem”. Crespovým krédem se stalo znovuzapojení vlasti po padesáti letech izolace do hlavního proudu evropské politiky. Patřil k prvním španělským poslancům Evropského parlamentu (1986). O rok později ho zvolili za předsedu Evropského hnutí, které propaguje evropský federalismus. Hned od začátku jeho poslanecké kariéry v Evropském parlamentu bylo jasné, že Crespo bude patřit k nejvýraznějším postavám. Ve svém prvním volebním období se postavil do čela národní delegace španělských socialistů (1987-1989). O dva roky později již poprvé kandidoval na post předsedy. Prohrál, avšak nejtěsnějším rozdílem (pouhých 5 hlasů) v prozatímní historii Evropského parlamentu. Zato v roce 1989 se mu povedla odveta: byl zvolen za předsedu Evropského parlamentu pouhých pár týdnů před pádem berlínské zdi. Tato skutečnost vlastně určila jeho politický směr. Crespo obrátil svůj čas a zájem ke středoevropským postkomunistickým státům a jejich sbližování se s Evropou. Za jeho předsednictví vstoupili do Evropského parlamentu poslanci z bývalé NDR.
Crespova role jako schopného politika vynikla během mezivládní konference (IGC), která předcházela Maastrichtské smlouvě. Díky této smlouvě se poprvé v historii EU výrazně rozšířily pravomoci evropských poslanců. Crespo měl na tomto faktu nemalou zásluhu, neboť zastupoval Evropský parlament během jednání IGC.
Po parlamentních volbách v roce 1999 dosavadní předsedkyně parlamentní frakce evropských socialistů odstoupila a nahradil jí právě Enrique Barón Crespo, o kterém se již mluvilo, že pomalu odchází z evropské politické scény.
Za zmínku ještě stojí, že v minulém volebním období Crespo zastával pozici parlamentního zpravodaje pro Českou republiku.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:28 hodin