Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Zřícenina hradu Obřany [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Obřany - zřícenina gotického hradu z poloviny 14.století, druhá nejvýše položená hradní zřícenina na Moravě, nachází se ve výšce 704 m n.m.

Katastrálně se hrad Obřany nachází na území obce Chvalčov. Vzdálen je asi 1,5 km vzdušnou čarou jihovýchodním směrem od vrcholu Hostýna a spolu s ním a vrchy Skalným a Čerňavou vytváří výraznou dominantu krajiny. Jedním z nejvýše položených moravských hradů je právě tento hrad. Vyjma hradů v horském pásmu Jeseníků, byl považován až do objevu Skalného za vůbec nejvýše položený hrad na území Moravy, či alespoň její části na východ od řeky Moravy, ale i tento primát ztratil ve prospěch svého blízkého souseda.

Pro stavbu hradu byl vybrán vrcholový hřeben impozantního kopce v nadmořské výšce 704 m. Poměrně úzký skalnatý hřeben protažený zhruba ve směru na západ - východ byl také podmiňujícím činitelem pro charakter výstavby hradu. Plocha staveniště respektuje reliéf vrcholového hřebene a lze ji rozdělit přibližně na dvě části. Západní část hradního areálu má půdorys značně úzkého lichoběžníku o délce strany kolem 50 m a jižní strany kolem 75 m, přičemž největší šířka dosahuje na východní straně pouze 13 m.

Archeologický výzkum hradu prokázal jednorázové osídlení s počátkem kolem poloviny 14. století a s ukončením před polovinou 15. století. Hrad tedy existoval necelé jedno století. Některé nálezy keramiky by sice mohly umožnit poněkud starší dataci vzniku hradu, ale je jich tak málo a jsou tak neprůkazné, že se o této eventualitě neuvažuje. Příčinou zániku hradu byl snad požár, ale i v tomto případě jsou nálezové okolnosti rozporuplné.

První písemná zpráva o obřanském hradu se vztahuje k roku 1365, kdy jej od svého bratra Bočka získal Vilém z Kunštátu.

Tento typ hradu, stavěný na protáhlém hřebeni a na obou koncích chráněný věžemi, má v hradní architektuře našich zemí několik analogií. V Čechách kupříkladu hrad Trosky, na Slovensku méně známý hrad Kamenica. Přestože patrně nebyly Obřany nikdy dostavěny podle původního záměru, sloužil tento hrad půl století jako správní centrum panství, než došlo v průběhu první čtvrtiny 15. století k jeho definitivnímu zániku.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rusava.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 145, 04.08.2003 v 10:54 hodin