Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Velké Hoštice [ Město nebo obec ]

Velké Hoštice
Velké Hoštice
Obec Velké Hoštice leží 5 km východně od okresního města Opava. Archeologické průzkumy, které byly na území obce provedeny, potvrdily svými nálezy (např. lineární vypichovanou, moravskou a kanelovou keramikou, lužickou a slezskou kulturou) život na tomto území již v 9. - 12. století. První písemná zpráva o existenci obce se datuje z roku 1228.

Nejvýznamějšími kulturními památkami, které se na území obce nacházejí jsou zámek, který se datuje z roku 1754 a byl vystavěn v pozdně barokním slohu. Kolem pol. 19. století zámek prodělal rozsáhlou přestavbu do dnešní klasicistní podoby. Poslední rekonstrukce zámku proběhla koncem roku 2000, kdy byla dokončena oprava zadního traktu a v něm vybudovány byty pro občany důchodového věku - dům s pečovatelskou službou. V přízemí zánku se nachází restaurace, kde je možno konání různých kulturních akcí, včetně konání svateb, oslav narozenin apod.Ve sklepě zámku byla zřízená vinárna. Kolem zámku se rozkládá zámecký park, který v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Další významnou památkou obce je kostel sv. Jana Křtitele, který byl vystavěn v barokním slohu ostravským stavitelem Jakubem Pánkem v r. 1773. Je bohatě vyzdoben freskami malíře Sebastiniho. I tento kostel byl v roce 2000 opraven. Byly provedeny sanace suterenního zdiva, venkovní omítky a oprava střechy.

Dalšími památkami na území obce jsou kaple Panny Marie na Opavské ulici, z 2. poloviny 18. století socha sv. Jana Nepomuckého na návsi a socha téhož světce od I.A. Heinze u fary.



STATISTIKA:
V současné době žije v obci 1677 obyvatel.
Rozloha obce je 1020 ha
Počet domů s č.p. 436

V obci se úspěšně rozvíjí podnikatelská činnost, dokončuje se plánovaná výstavba čistírny odpadních vod, tenisových kurtů, vinice, připravuje se zóna pro bydlení pro celkem 34 rodinných domů apod.

V obci je rovněž základní devítiletá škola, kterou navštěvují i děti z přilehlých obcí Chlebičov a Malé Hoštice a mateřská škola pro 60 dětí. Bylo zde i Soukromé dívčí gymnázium jehož činnost byla bohužel v roce 2002 ukočena.
Bohatá a úspěšná je i činnost místních organizací a spolků, především fotbalového kluby a místního sboru dobrovolných hasičů.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostice.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 25.10.2021 v 23:00 hodin