Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Rýmařov [ Město nebo obec ]

Město Rýmařov

Město Rýmařov leží v západní části Moravskoslezského kraje České republiky v nadmořské výšce 570 - 615 m n.m. Severním a severozápadním směrem se krajina postupně zvedá až nad hranici lesa k turisticky nejpřitažlivějším vrcholům Hrubého Jeseníku - Břidličné (1358 m n.m.), Jelenímu hřbetu, Velkému Máji a Vysoké holi (1 464 m n. m.), Petrovým kamenům a samotnému nejvyššímu vrcholu Hrubého Jeseníku Praděd (1 491 m n.m.) se 146,5 m vysokou vysílací věží. Jedná se o území s velmi pozoruhodnými přírodními krásami, rašeliništi, hlubokými lesy, morfologickými tvary vděčícími za svůj vznik poslední době ledové před 10 - 12 tisíci lety, včetně ledovcového Velkého kotle - "botanické zahrady Evropy” - s řadou vzácných endemických rostlin.... Celé toto rozsáhlé území je součástí Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.


Krajina na východ od Rýmařova patří převážně mírně zvlněným plošinám Nízkého Jeseníku v nadmořských výškách 500 - 700 m n.m. Jižní a jihozápadní okolí Rýmařova je charakteristické členitým povrchem s hluboce zařezanými údolími potoků. Známé jsou několikastupňové vodopády na Huntavě u Rešova a horolezecké cvičné skály na Rabštejně. Velká část tohoto území včetně hradu Sovince patří do Přírodního parku Sovinecko. Okolí Rýmařova poskytuje širokou paletu rozmanitých přírodních krás a možností vyžití a odpočinku jak v létě tak v zimě a samozřejmě také na podzim, proslulém mimořádnou malebností.


Součástí města Rýmařova je osada Harrachov a dřívější obce Janovice, Edrovice, Janušov, Jamartice, Ondřejov a Stránské; žije zde celkem cca 9 300 obyvatel. V novém uspořádání veřejné správy od 1. ledna 2003 se Městský úřad v Rýmařově stane pověřeným úřadem pro výkon státní správy v obcích Stará Ves, Dolní Moravice, Malá Morávka, Malá Štáhle, Velká Štáhle, Břidličná, Ryžoviště, Jiříkov, Huzová, Horní Město a Tvrdkov s počtem stálých obyvatel kolem 20 tisíc. Toto území, včetně rekreačních oblastí Karlova, Malé Morávky a vrcholové části v okolí Pradědu a dále zčásti Vrbensko a Moravskoberounsko, představují tradiční spádovou oblast nemocnice v Rýmařově. Počet potenciálních klientů nemocnice významným způsobem zvyšují návštěvníci hor. Obzvláště v zimních měsících dochází k velkému nárůstu ošetřených pacientů, kteří svým trvalým bydlištěm nespadají do naší spádové oblasti, včetně návštěvníků ze zahraničí.
Neopominutelný je přínos Rychlé záchranné služby a spolupráce s Horskou službou.



Lomnice u Rýmařova - první zmínky z roku 1317. Stojí zde farní kostel sv. Jiří.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rymarov.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 06.11.2021 v 10:27 hodin