Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Jana Apltauerová, Lipoltický med [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Jana Apltauerová, Lipoltický med

Včelaření se Jana Apltauerová věnuje od dětství. Její dědeček byl vášnivým včelařem. Do péče o včely se Jana zapojovala od útlého věku, především byla vždy při vytáčení medu. Ráda vzpomíná na chvíle strávené s babičkou a starým medometem na kliku, kdy vytáčení medu bylo docela velkou dřinou. Pomáhala dědečkovi i s prodejem medu na trzích v Pardubicích. Když dědeček v roce 1999 zemřel, museli včely prodat. V tu chvíli se o ně neměl kdo starat. Bylo to těžké a smutné.

To ještě Jana Apltauerová netušila, že v osobě svého manžela najde dědečkova zdatného nástupce. V roce 2003 začali spolu včelařit na zahradě manželových rodičů v Kruhu u Jilemnice, protože v té době žili v Praze. Víkendové včelaření nebylo vždy jednoduché, a tak když se v roce 2008 přestěhovali do Lipoltic, přesunuli svá včelstva do jejich okolí.

Práce se včelami je naplňující. Jejich pracovitost Janu nepřestává fascinovat. Kolik květů musí včely navštívit, než přinesou kilogram medu. Nic se nevyrovná jeho vůni, když ho Jana vytáčí a nedočkavě se těší na jeho chuť, která se rok od roku mění. Jejich včelky produkují výborný květový med a dle počasí a snůškových poměrů i ten medovicový (spíš známý pod označením lesní).

V roce 2013 získala Jana Apltauerová pro svůj Lipoltický med certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Za dobu rodinného včelaření (oslaví už 20 let od pořízení prvních včelstev) získala hodně spokojených zákazníků, kteří si med nakupují přímo ze dvora, na místních trzích a od letošního roku také v heřmanoměstecké prodejně U Rusalky.

Kontakt 

Jana Apltauerová
Lipoltice 6, 533 64 Lipoltice 6
tel.: +420 737 881 556
jana.apltauerova@email.cz

6-12EmailTelefonProdej ze dvora


Jana Apltauerová, Lipoltický med

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 19.10.2022 v 18:36 hodin