Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Lidové zvyky, Výroční obyčeje z Čech a Moravy [ Lidové tradice ]

Lidové zvyky, Výroční obyčeje z Čech a Moravy
Titulní strana publikace
Jiřina Langhammmerová, "Lidové zvyky", Výroční obyčeje z Čech a Moravy

Vydalo Nakladatelství Lidové noviny v roce 2004, 341 stran, l95 barevných fotografií, černobílé fotografie a kresby. ISBN 80-7106-525-0.

Publikace shrnující základní poznatky o lidových výročních obyčejích a zvycích z České republiky. Kniha přináší nejen historické údaje o jednotlivých zvykoslovných tématech v průběhu kalendářního roku, ale uvádí i řadu nových poznatků jak z hlediska jejich etnologického rozboru, tak z pohledu soudobého udržování zvyků v různých regionech Čech a Moravy. Tematicky je práce rozdělena do deseti kapitol, věnovaných hlavním cyklům v oddílech : masopust, Velikonoce, máje, letnice, sklizeň, poutě, posvícení, dušičky, advent, Vánoce.

Publikace je přínosná i pro svou obrazovou část, která zahrnuje jak hiostorické dokumenty, tak velký soubor autorských barevných fotografií, pořízených Jakubem Langhammerem při terénních výzkumech, konaných s autorkou publikace v rozmezí let 1993 - 2004.

Autoři:
PhDr. Jiřina Langhammerová, Národopisné oddělení Národního muzea v Praze
RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D., Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzické geografie a geoekologie

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nm.cz
Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 09.03.2005 v 23:42 hodin