Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

Z minulosti Mikulovska od středověku [ Historie (archivní dokument) ]

Z minulosti Mikulovska od středověku

Prvním historicky dobře dokumentovaným středověkým státním útvarem našeho území byla Velká Morava. Nejbližší velkomoravské hradiska u Strachotína a na Pohansku u Břeclavi ovšem leží již mimo území CHKO. Mladohradištní opevnění se dochovalo na lokalitě Vysoká zahrada u Dolních Věstonic a existovalo pravděpodobně i v Mikulově na Zámeckém vrchu.

První písemná zmínka o Mikulově pochází z roku 1249, ale osídlení je jistě staršího data. Původní podhradí Dolní Ves se nacházelo pravděpodobně v místech dnešního Náměstí. V roce 1414 se uvádí Mikulov, od 13. století v majetku Liechtensteinů, jako město. Město obehnané kamennými hradbami, jejichž zbytky se dosud zachovaly, bylo v roce 1426 vypáleno husity. V době německé kolonizace přišlo do oblasti německé obyvatelstvo. Neobvyklý rozkvět zaznamenalo město poté, co se dostalo do majetku Dietrichsteinů. V pobělohorské době se stalo se významným moravským městem, a to díky vlivu a výsadnímu kardinála Františka Dietrichsteina.

Vinařství bylo ve středověku již plně rozvinuto a vinaři zaujímali mezi zemědělci významné postavení. Pěstováním vinné révy, ale i řemeslnými dovednostmi, keramikou a lékařstvím vynikali habánští novokřtěnci. Mikulov byl prvním místem v České republice, kam přišli v roce 1525 ze Švýcarska. Vlastnili ve městě 45 domů a během svého bezmála stoletého pobytu podnítili hospodářský i kulturní rozkvět celé oblasti.

Přínosem pro město bylo i založení židovské obce ve 14. století. Ghetto se nacházelo vně hradeb na severní straně města. V roce 1675 bylo ve městě napočteno 150 židovských rodin. O síle židovské obce svědčí rozlehlost židovského hřbitova a také to, že Mikulov byl sídlem zemského rabinátu. V místní škole talmudu působili významní židovští učenci, např. Liwa ben Becalal známý jak rabbi Löw. Synagoga orientálního typu byla přestavěna ze starší stavby v 17. století a po požáru byla obnovena v roce 1717. Židovská obec měla vlastní samosprávu a formálně zanikla teprve v roce 1919.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Palava.cz
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 21.12.2004 v 10:39 hodin