Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

OLOMOUCKO [ Území ]

OLOMOUCKO

Převážná část okresu Olomouc leží v rovinaté nížině Hornomoravského úvalu, jímž protéká řeka Morava a její přítoky, jeho největší plochu zabírá úrodná Hana. Na severu se táhne kopcovité pásmo Nízkého Jeseníku a Oderských vrchu, na západě se prostírá Drahanská vrchovina. Architektonické skvosty, přírodní krasy, kulturní a lidové tradice - to je jen stručný výčet toho, co Olomoucko nabízí každému, kdo se rozhodne poznat tuto část Moravy. Je protkáno síti silniček i polních cest vhodných pro milovníky cyklistiky, kteří tak mohou stavební památky a zvláště pak přírodní zajímavosti poznat z bezprostřední blízkosti.
Metropole Hané Olomouc, označovaná "perla na zelené podušce", je po Praze druhou nejstarší městskou památkovou rezervaci v CR. Svými romantickými zákoutími, monumentálními kostely, soubory paláců a kašen či rozlehlými parky má všechny předpoklady získat si srdce návštěvníků. Známé jsou výstavy Flory, mezinárodni varhanní festival aj. Barokní chrám Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku je výraznou dominantou olomouckého okolí. V roce 1995 jej navštívil papež Jan Pavel II. V příjemném lesním prostředí je ZOO.

Šternberk se může pochlubit městskou architekturou s prvky gotiky, renesance i klasicismu, ale mezi jeho nej právem náleží proslule závody Ecce homo. Okolí tohoto již 700 let starého města má ideální podmínky pro pěší turistiku nebo lyžování. Uničov, jedno ze sedmi moravských královských mest, se zase pyšní nejstarší městskou listinou u nás (r. 1223). K historickým krásám patří zbytky hradeb s Medelskou branou a Vodní brankou. Každoročně se zde konají hudební festivaly. Litovel nazývána "Hanácké Benátky" je středem chráněné krajinné oblasti Litovelske Pomoravi, kde reku Moravu provázejí lužní lesy s ojedinělou říční mokřadi. Na sterkopiskovem podloží vznikly jezera a vodní nádrže, které poskytuji domov vzácným rostlinám a živočichům. Poděbrady a Náklo jsou využívány k rekreaci. Arboretum v Bile Lhote je bohatou a esteticky hodnotnou sbírkou dřevin z celého světa.
Krajina Olomoucka neoplývá jen krásami na první pohled viditelnými. Příroda tady vytvořila hned dvě podzemní království: Javoříčské jeskyně mají právem pověst jedněch z nejbohatších u nás a Mladečské jeskyně jsou bez nadsázky světovým unikátem z hlediska krasového vývoje. Ve svém nitru ukrývají cele skalní město, jez obdivuji filmaři i speleologové. Lečí se zde děti s nemocemi dýchacích cest. Radioaktivni lázně Slatinice, známé již od 16.století, zase nabízejí pomoc při léčbě pohybového ústrojí. Sídlo Hanáckého skanzenu Příkazy zaujme typickou lidovou architekturou ve vesnické památkové rezervaci. Další dominanta Hané barokní chrám Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou je označována za "hanáckou baziliku".
Majestátný pohádkový hrad Bouzov uprostřed lesu, hrad Šternberk s ojedinělým muzeem hodin v CR a zámek Námešť na Hané s unikátní sbírkou zlatých kočárů olomouckych biskupu a arcibiskupu jsou přístupné všem zájemcům o historii regionu. Pro ty, kdo hledají odpočinek nabízejí zámky Chudobín, Kozov a Velká Bystrice využívané dnes jako hotely nerušený pobyt v romantickém prostředí.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz
Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.10.2004 v 22:42 hodin