Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
Databanka akcí

VAVERKA Jožka [ Významný rodák ]

národopisný a kulturní pracovník

Narodil se 4. 5. 1903 v Holešově - Všetulích.
Ve Všetulích navštěvoval čtyři třídy obecné školy a pak absolvoval šest tříd holešovského gymnazia. Po sextě přešel na vyšší hospodářskou školu v Přerově a tam maturoval. Jako hospodářský úředník pracoval na statcích Tečovice, Topolná a Otrokovice. Hned po ukončení základní vojenské služby se zapojil do politické práce. Působil v Brně, Pardubicích, Chocni, ve Skutči, od roku 1934 v Kroměříži. V roce 1940 byl zatčen gestapem a po ročním vězení v Brně propuštěn pro vážnou zrakovou vadu. Do konce války byl zaměstnancem Rolnické družstevní pekárny v Holešově. Po osvobození se stal správcem melasárny v Kvasicích. Ač za krátko téměř oslepl, mohl se po léčení na brněnské klinice opět vrátit do zaměstnání. Mezi roky 1945 - 65 bydlel s rodinou v Kvasicích, ale pak se přestěhoval do rodinného domku v Kroměříži.
Celý život byl veřejně činný, např.v Sokole, v Osvětové besedě jako režisér ochotnických představení, organizoval hanácké národopisné akce a uveřejňoval články v různých časopisech, především o hanáckém folklóru.
Pozoruhodná byla také jeho vzácná sbírka podpisů s věnováním i vzácných kreseb významných kulturních osobností z nejrůznějších oborů (malířství, hudba, literatura a sochařství).
V Chocni vydal knížku nemocničních dojmů "Z míst utrpení a nových nadějí" (1933 jako soukromý, číslovaný výtisk). V roce 1947 vydal v Holešově soubor protektorátních veršíků v dialektu "Dyš to začlo - Přehršlí hanáckéch básniček ze začátku veliké vojny" (nakladatel Fr. J. Balatka). Dále "Všetuly, hanácká dědina" (Přerov, Novina). V jeho písemné pozůstalosti se nachází i otištěná práce o hanáckém zvyku "hónění krála", kterou dokončil v rove 1964. Dále "O nás pro nás...(povídání o Holešovsku, jeho lidu a věcách ledajakéch.)". Byl organizátorem řady hanáckých slavností v Holešově.
Zemřel 14. 8. 1981 v Kroměříži a je pochován na holešovském hřbitově.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Významný rodák
AKTUALIZACE: Vít Solař (MIC Holešov) org. 56, 08.04.2004 v 16:47 hodin